Otvor “Kestenove paše”

182

U nedjelju 27.06.2021. godine, u poznatom Cazinskom izletištu “Krečane”, održana je tradicionalna fešta UP “Keseten” Cazin povodom otvora Kestenove paše. Na otvoru paše se okupilo preko 80 pčelara iz udruženja. Uz kafu, kolače,piće i kotlić razgovoralo se o ovogodišnjim očekivanjima prihoda meda, raznim problemima i iskustvima.

Pitomi kesten  započinje cvjetanje u junu i traje oko deset dana. Medenju pogoduje toplo vrijeme s dovoljnom količinom vlage u zraku. Kesten je biljka osjetljiva na kišno vrijeme, a s druge strane zbog plitkih cvjetova suša može isušiti nektar. Ovo je doba kad možemo sakupljati polen skidačem bez bojazni da bi ga moglo nedostajati u košnici.

Šume pitomog kestena predstavljaju najznačajniju vrstu visokih šuma na području Cazina. Zahvaljujući tome je i pčelarstvo našeg kraja vidjelo svoju razvojnu šansu. Cvijet kestena ili kestenova resa je izdašna polenska i nektarska paša za pčele. Prema pravilniku o medu, da bi se med deklarisao kao kestenov, potrebno je da sadrži minimalno 85% polenovih zrnaca kestena. Rezultati analiza za naš med pokazuju da on sadrži od 96% do 98% polenovih zrnaca kestena, što je izvanredna čistoća i uniflornost meda od kestena Cazinske krajine.

Kako je to bilo na otvoru Kestenove paše, pogledajte na fotografijama u galeriji ili na FB stranici UP Kesten Cazin.

Posjetioci: od 05.11.2021 7218